Denne blog er også til for at dele vigtig viden og i dag vil jeg tage fat på sygdommen PCO/PCOS. Jeg synes det er vigtigt at fremhæve denne, til tider, skjulte sygdom, til alle der enten har sygdommen, kender en med sygdommen eller som måske har symptomer på denne sygdom.

”PCO er den mest udbredte hormonforstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder! Hver 5. kvinde har PCO. Hver 7. kvinde har PCOS”

Kilde: http://www.pcoinfo.dk/

HVAD ER PCO/PCOS

PCO er forkortelsen for polycystisk ovarie (æggestok), hvilket refererer til de mange små cyster (ægblærer) som typisk ses når man ultralydsscanner en PCO-æggestok. Man har oftest PCO på begge æggestokke – men nogle kvinder har det kun på den ene.

PCOS er forkortelsen for polycystisk ovariesyndrom, hvilket betyder at man ud over at have PCO også har et eller flere symptomer, som har sammenhæng med PCO.

Diagnosen kræver, at man opfylder to ud af tre kriterier:

 • Få eller ingen ægløsninger.
 • Forhøjet mandlige kønshormoner (androgener) – enten synligt eller ved en blodprøve.
 • Polycystiske æggestokke ved udltralydsskanning

Kilde: http://www.pcoinfo.dk/

 ”Det er absolut ikke nogen spøg at have PCO. Det er en voldsom sag,« siger Svend Lindenberg, som forklarer, at PCO-patienternes hovedproblem er, at de udvikler en nedsat følsomhed overfor insulin. Det betyder, at de får en forfærdelig trang til sukker døgnet rundt.”

Kilde http://www.pcoforum.dk/images/folk_tror_syge_kvinder_er_dovne.pdf

SYMPTOMER

De forskellige symptomer i forbindelse med PCOS kommer meget forskelligt til udtryk hos den enkelte kvinde. Nogle har kun svage symptomer, mens andre er svært påvirket med mange symptomer. Det er også sådan, at PCO kan være til stede i en årrække uden man ved noget om det og på et tidspunkt begynder symptomerne så gradvist at vise sig. Symptomerne kan ligeledes ændre sig med årene.

De første symptomer kan hos nogle ses allerede i 14-års alderen og kan vise sig som:

 • Uregelmæssige menstruationer, ofte med lange perioder mellem dvs. mindre en 6 menstruationer på et år eller måske helt ophørt menstruation. Mere regelmæssige men kraftige menstruationer ses også.
 • Tendens til vægtøgning – især som “æblefacon”
 • Tendens til øget behåring
 • Tendens til uren hud
 • Forhøjede androgener (ses ved kontrol af blodprøver)

Herudover fortæller rigtig mange kvinder med PCOS, at de har tendens til:

 • Træthed
 • Hovedpine
 • Hedeture
 • Sukker-“narkomani”
 • Manglende mæthedsfornemmelse
 • Søvnproblemer

 Kilde: http://www.pcoinfo.dk/

OVERVÆGT

Ikke alle med PCOS er overvægtige. Faktisk er mere end 20% tynde eller normalvægtige. Det er dog en kendsgerning, at hvis man har PCOS, har man lettere ved at tage på, og bliver man overvægtig, kan det være lige netop det, der udløser yderligere symptomer, som er forbundet med syndromet. Således ser man ofte, at meget fysisk aktive PCO pigers PCOS bryder ud, når de lægger sporten på hylden og tager på i vægt.

Kilde: http://www.pcoinfo.dk/Hvad-er-PCOS/Polycystisk-ovariesyndrom-fakta/#Hvad har overvægt med PCO at gøre?

” Men patienterne skal lægge deres vaner og livsstil om resten af livet – ellers blusser symptomer op igen.”

Kilde: http://www.pcoforum.dk/images/folk_tror_syge_kvinder_er_dovne.pdf


KONSEKVENSERNE

At have PCO og insulinresistens kan på længere sigt have andre konsekvenser, som er værd at være opmærksom på:

 • Det forhøjede østrogenniveau kan i kraft af en forøget stimulation af slimhinden i livmoderen sammen med den sjældne afstødning pga. cyklusforstyrrelser, i visse tilfælde øge risikoen for kræft i livmoderen. Har man meget langt mellem menstruationerne eller måske helt ophørt menstruation, er det derfor vigtigt at få en hormonbehandling, der sikrer en regelmæssig afstødning af slimhinden.
 • Den nedsatte insulinfølsomhed, det konstant let forhøjede blodsukker og den forøgede insulinproduktion, kan på længere sigt øge risikoen for udvikling af type II diabetes – også hos normalvægtige.
 • Ved overvægt afgiver fedtvævet fedtstoffer som fx kolesterol til blodet. Disse fedtstoffer kan aflejres på indersiden af blodkarrene og give højt blodtryk og øget risiko for hjertekarsygdomme.
 • Den forstyrrede fedtstofbalance pga. insulinresistensen øger risikoen for hjertekarsygdomme – også hos normalvægtige.

Kilde: http://www.pcoinfo.dk/Hvad-er-PCOS/Polycystisk-ovariesyndrom-fakta/#Hvad har overvægt med PCO at gøre?

MIN EGEN HISTORIE

Jeg fik konstateret PCOS i 2008, hvor jeg stoppede med p-piller. Jeg tog pludselig 10 kg. på, på 3 måneder. Min krop reagerede som om, den var gravid. Jeg var sur og tvær og alle symptomerne kom frem. Jeg gik til læge og blev henvist til gynækolog, der ikke var i tvivl om, at jeg havde PCOS. Jeg blev scannet og fik konstateret cyster i æggestokken (i stedet for æg), og fik taget blodprøver, der viste forhøjet testosteron i blodet og også et ustabilt blodtal (dog ikke alarmerende nok til at få piller i mod det). Jeg fik af vide jeg skulle spise p-piller igen – resten af livet og at jeg desuden skulle spise sundt og motionere ofte. Mere fik jeg egentlig ikke af vide.

Jeg gik straks i gang med at undersøge, hvad dette PCOS var. Jeg blev overrasket over, hvor udbredt det var og kendte pludselig flere, der havde det, men som bare ikke snakkede om det. Jeg undersøgte også meget omkring maden, men fortrængte det nok lidt.

Et år efter fik jeg konstateret IBS – irriteret tyktarm. Og med den nyhed skulle jeg nu også undgå en masse fødevarer, ligesom med PCOS-kosten. Jeg tog det skam også alvorligt og begyndte at undgå mange ting.

Den dag i dag, er det så virkelig gået op for mig, hvor alvorligt det egentlig kan være. Mest af alt pga. de følgesygdomme det kan medføre og ikke mindst barnløshed, som i forvejen er mere og mere udbredt i takt med, at vi bliver ældre, før vi får børn og den dårlige livsstil (både for mænd og kvinder).

De mener, at det både er arv og miljø, som allerede kan starte ved fosterstadiet, som er skyld i PCOS. Lige umiddelbart er der ingen i min familie, der har det. Men man kan have det, uden egentlig at være klar over det og være påvirket af det. Og det er også først indenfor det sidste par år, man virkelig er blevet opmærksom på det.

HVAD MED DIN ARV?

”Mange kvinder med PCO tilstanden spørger om PCO er arveligt?

Svaret er let, ja det er det, men på to forskellige måder:

 1. ved arv fra enten moderen og/eller faderen
 2. ved det miljø vi lever i p.g.a. de forskellige livsstilsfaktorer.

Derfor er det meget vigtigt, at hvis man har PCO og får børn, lærer disse børn sunde kost- og motionsvaner. Det aller bedste middel mod at ens børn får PCO tilstanden, med de følgesygdomme dette kan indebære, er at starte et sundt bevægelsesmønster og spisevaner for børnene. Kun meget sjældent skal man starte medicinsk behandling på disse børn. Det er vigtigt at huske på, at også drengebørn kan arve insulinresistensen og få fedme, og dermed følgesygdomme i kar og hjerte samt disposition for diabetes.”

Kilde: http://www.copenhagenfertilitycenter.com/pco—klinikken/nr-jeg-har-pco–hvad-s-med-mine-brn-.htm

***

Jeg håber du er blevet en smule klogere på denne sygdom, og hvis du vil lære mere, kan du finde informationer her:

http://www.pcoinfo.dk/

http://www.pcoinfo.dk/data/images/pco-folder.pdf

http://www.pcoforum.dk/news.php

http://pcoliv.dk/